Välkommen till min blogg

Här får du läsa om mina dagliga - eller nästan dagliga aktiviteter

tiistai 5. lokakuuta 2010

DAGS FÖR SNIGLAR

Så här på hösten kan det vara trevligt att mumsa i sig vitlökssniglar tillsammans med ett svalt och torrt vittvin. Som start behöver du snigelpannor (eller snigelsnäckor i saltbädd i ugnen) plus konserverade, kokta sniglar. I välsorterade mataffärer hittar du Maison Gourmet -burkar som innehåller i medeltal 15 medelstora franska sniglar med det latinska namnet Achatina fulica. Snigelpannor är lättare att hantera än snigelsnäckor. Se bilden nedan.


Det finns ett recept på burken, men det är litet för kortfattat och det är på franska. Om dock någon vill ha ett mera utförligt franskt recept kan man gå till följande webbadress: 

http://www.francaise-de-gastronomie.fr/fr/recettes_details.php?id_recette=8&lg=fr&cat_recette=Entrées

På nätet finns det en hel del bra snigelrecept också på svenska. Jag har valt att kombinera 2 till 3 recept så att jag har fått en egen version som tilltalar mig mest. Här är resultatet:

SNIGLAR I ÖRT- OCH VITLÖKSSMÖR I SNIGELPANNOR FÖR 4 PERSONER

Behövs 4 snigelpannor med plats för 6 sniglar per panna = 24 sniglar
Behövs 2 burkar kokta och konserverade sniglar, sammanlagt ca 30 sniglar

För kryddsmörsblandningen behövs följande:
  • Ett halvt kippe persilja/rucola eller andra färska örter som t.ex. timjan, basilika och rosmarin
  • Citronsaft
  • Torrt vittvin
  • En halv lök
  • Rikligt med vitlök och krossad vitlök
  • Rikligt med parmesanost
  • Vitlökssmör
  • Olja
  • Svartpeppar

Tillredning:

Skölj sniglarna ordentligt. Lättast är det att placera sniglarna i ett durkslag och spola dem med svalt vatten. Hacka löken och bryn den i en panna. Lägg sniglarna i pannan och tillsätt finfördelad vitlök tillsammans med en skvätt vittvin. Låt blandningen dra en stund.

Riv parmesanosten. Tillsätt citronsaft, svartpeppar och finfördelad persilja. Flytta därefter allt från den varma pannan utom själva sniglarna till en bunke. Blanda med stavblandare.

Lägg sniglarna i snigelpannorna. Häll på kryddsmörsblandningen från bunken så att sniglarna täcks i sina gropar.

Lägg snigelpannorna i ungen och vrid på värmen till ca 250 grader. Stek i ca 10 minuter tills kryddsmör- och ostblandningen börjar puttra. Servera de varma pannorna tillsammans med varm knapring batong. Vittvin rekommenderas men också rödvin går bra.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti